Stanowiska komputerowe – jak je urządzić

Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

Dodano: 26 września 2019
Stanowisko komputerowe

Komputerowe stanowisko pracy zawierające niezbędne elementy wyposażenia to często podstawowe miejsce wykonywania obowiązków przez pracownika placówki medycznej. Powinno być ono właściwie urządzone i podlegać okresowej ocenie w zakresie warunków pracy - zwłaszcza po każdej zmianie organizacji i wyposażenia. Sprawdź, co w zakresie organizacji komputerowego stanowiska pracy sprawdzi inspektor pracy.

Komputery w placówkach medycznych zaliczają się do podstawowych narzędzi pracy. W zależności od wykonywanej funkcji, stanowisko komputerowe może być głównym miejscem wykonywania obowiązków – przykładowo, jak ma to miejsce w przypadku rejestratorki medycznej - lub miejscem o charakterze pomocniczym, w ramach którego lekarz po zbadaniu pacjenta wprowadza do systemu informacje o przeprowadzonym badaniu czy zalecenia dla pacjenta.

Pozostało jeszcze 94 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Treść artykułu dostępna dla zalogowanych użytkowników.
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub aktywuj testowy dostęp.

Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

prawnik, absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii (Zakład Prawa Pracy) Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 2002 roku zajmuje się problematyką prawa pracy i zagadnieniami związanymi z działalnością kontrolno-nadzorczą sprawowaną przez Państwową Inspekcję Pracy. Współpracował m.in. z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej, Dolnośląską Komisją Ochrony Pracy. Jest m.in. współautorem komentarza do Kodeksu pracy, autorem komentarza do ustawy o PIP i komentarzy do kilkunastu rozporządzeń wykonawczych do Kodeksu pracy.
wiper-pixel